Filmai “Mazie ērgļi Latvijā” – pirmizrāde LTV1 ēterā

26.08.2021

Šo sestdien, 28. augustā, plkst. 18.30 LTV1 ēterā pie skatītājiem dosies Latvijas Dabas fonda un mākslas fonda RUCKA veidotā dokumentālā dabas filma “Mazie ērgļi Latvijā”, pēc tam tā būs skatāma arī vietnē REplay.lv. Filmas režisors un operators ir pieredzējušais dabas dokumentētājs Māris Maskalāns, un tā vēsta par Latvijai īpašo putnu – mazo ērgli. Latvijā mājo viena piektā daļa pasaules mazo ērgļu populācijas, līdz ar to esam ļoti nozīmīga valsts mazā ērgļa kā sugas saglabāšanā visas pasaules mērogā. Filma tapusi Latvijas Dabas fonda īstenotā ES LIFE programmas projekta “Mazā ērgļa aizsardzības nodrošināšana Latvijā” ietvaros.

Mazais ērglis ir plēsīgais putns, kuru vasarās Latvijas laukos var redzēt, planējam virs koku galiem un pļavām vai sēžam uz siena ruļļa, nolūkojot medījumu. Šobrīd Latvijā mājo viena piektā daļa pasaules mazo ērgļu populācijas, kamēr citviet Eiropā šis putns ir jau gandrīz izzudis intensīvās lauksaimniecības un mežsaimniecības dēļ.

Dabā mazie ērgļi šobrīd jau sāk gatavoties lidojumam uz ziemošanas vietām Āfrikas austrumos, bet filma aizvedīs skatītāju uz Latvijas vasarām, laukiem un mežiem, kuru daļa ir arī mazais ērglis. Vairāku ligzdošanas sezonu laikā veidotā filma vēsta par mazo ērgļu dzīvi, parādot putna dzīves ciklu, taču tas arī ir stāsts par dabas procesiem plašākā skatījumā. Mazo ērgļu ilgtspējīgai pastāvēšanai nepieciešamajās dzīvotnēs – vecos mežos ar lieliem kokiem, pļavās un ganībās mājo ļoti liela dabas daudzveidība, tāpēc, atjaunojot mazajam ērglim piemērotas dzīvotnes, tiek saglabāta arī ekosistēmas daudzveidība kopumā. Filma parāda dzīvotņu atjaunošanas procesus Kujas dabas parkā un Grīvu salā Lubānā, iezīmē mazajam ērglim draudzīgas saimniekošanas iespējas. Tāpat filmas autori vairākas sezonas sekojuši līdzi projekta vadītāja, ornitologa Jāņa Ķuzes darbam, apsekojot mazo ērgļu ligzdas un strādājot pie to aizsardzības nodrošināšanas.

Jānis Ķuze, kurš ir arī projekta “Mazā ērgļa aizsardzības nodrošināšana Latvijā” vadītājs, norāda: “Mazais ērglis Latvijā šobrīd jūtas labi, taču ir svarīgi nepieļaut tā populācijas samazināšanos – esam atbildīgi gan Eiropas, gan pasaules mērogā. Veselīga mazo ērgļu populācija nozīmē arī vecus, daudzveidīgus mežus un ziedošas pļavas - tā ir ainava, kurā labi jūtas arī citas sugas un cilvēks.”

Filma veidota projekta “Mazā ērgļa aizsardzības nodrošināšana Latvijā” ietvaros. Projekts tiek īstenots ar ES LIFE programmas atbalstu. Vairāk par projektu: www.mazaiserglis.lv.