Jaunieši vasaras skolā "Game On Climate Change" rada idejas klimata pārmaiņu mazināšanai

17.08.2020

No 10. – 14. augustam norisinājās vasaras skola jauniešiem “Game On Climate Change”, kuru sadarbībā ar žurnālu IR rīkoja Latvijas Dabas fonds projekta “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ietvaros. Vasaras skola bija veltīta klimata pārmaiņu izpratnes padziļināšanai jauniešu vidū, kā arī konkrētu klimatam draudzīgu rīcību ieviešanai. Vasaras skolas noslēgumā dalībnieki prezentēja hakatonā radītās klimatam draudzīgu iniciatīvu idejas, kuras jaunieši plāno turpināt attīstīt.

Vasaras skolas “Game On Climate Change” dalībnieki katru dienu iepazinās ar to, kā klimata pārmaiņas veicina cilvēku darbība transporta, rūpniecības, lauksaimniecības vai arhitektūras jomā. Piemēram, pētot transporta tēmu, jaunieši apzināja dažādus transporta veidus un to ietekmi uz vidi, kā arī noskaidroja iespējamās pārvietošanās alternatīvas. Lai iepazītu videi draudzīgus pilsētvides risinājumus, vasaras skolā viesojās antropologs Viesturs Celmiņš, kurš stāstīja par ilgtspējīgu arhitektūru un rādīja piemērus no visas pasaules.

Lai veidotu risinājumus klimata pārmaiņu mazināšanai, vasaras skolas “Game On Climate Change” laikā jaunieši iepazinās ar dažādiem sabiedrības informēšanas un iesaistes mehānismiem. Dalībnieki satikās ar influenceri Edgaru Fresh jeb Edgaru Feščenko, lai uzzinātu, kā sociālos tīklos runāt par vides tēmu un piesaistīt plašāku auditoriju. Vasaras skolā notika arī diskusija par mediju ietekmi uz sabiedrību un to, kā ar komunikācijas palīdzību iespējams panākt pozitīvas izmaiņas sabiedrības uzvedībā, un tajā piedalījās žurnālists Pauls Raudseps, Latvijas Dabas fonda komunikācijas vadītāja Liene Brizga-Kalniņa un influencere BetaBeidz jeb Beāte Bērziņa.

 

Vasaras skolā “Game On Climate Change” norisinājās arī dažādas radošās aktivitātes. Debašu asociācijas “QUO tu domā?” līdzdibinātājs un valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vaivars palīdzēja dalībniekiem izkopt kritiskās domāšanas un argumentācijas prasmi, vadot dalībnieku diskusiju, kurā viņi palīdzēja Brazīlijas vides ministram izlemt, kā rīkoties attiecībā uz Amazones lietus mežu platības aizsargāšanu. Savukārt projektu vadītāja “Vides risinājumu institūtā” Rūta Abaja jauniešiem piedāvāja dabisko pļavu sēklu bumbu darbnīcu, lai parādītu, kā iespējams apsēt dažādas platības.

Apgūstot, kas ir klimata pārmaiņas un kā tās sekmē cilvēku darbība dažādās jomās, un to, kā komunicēt ar sabiedrību, lai iedvesmotu to ilgtspējīgam dzīvesveidam, vasaras skolas “Game On Climate Change” noslēgumā dalībnieki grupās piedalījās hakatonā, lai izstrādātu un prezentētu idejas klimata pārmaiņu mazināšanai. Izveidotās iniciatīvas #GoVeloRiga un #ZaļāksTransports ir plānotas kā sociālo mediju kampaņas, lai popularizētu videi draudzīgāku transporta līdzekļu izmantošanu. Iniciatīvas #ZaļāPietura autori rūpēsies par skaistu un skābekļa bagātu sabiedriskā transporta gaidīšanas laiku, apaudzējot pieturas ar augiem. Pret pārmērīgu gaļas patēriņu cīnīsies #GNAB – gaļas novēršanas un apkarošanas birojs. Idejas #KlimataSpēle pārstāvji vēlas radīt spēli skolām, kura veicinātu videi draudzīgu ikdienas paradumu ieviešanu. Savukārt iniciatīvu #ZaļieJaunieši un #MaināmTagad pamata komunikācijas veids ir video, līdz ar to ir gaidāmi dažādi sabiedrību izglītojoši audiovizuāli materiāli, kuri palīdzētu izvērtēt pašreizējos ikdienas paradumus un ieviest jaunus.

Vasaras skola “Game On Climate Change” ir viena no pirmajām Latvijas Dabas fonda īstenotā projekta “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” aktivitātēm. Līdz 2023. gadam projekta ietvarā tiks rīkotas publiskas diskusijas, radoši semināri un citas aktivitātes, kas mudinātu jauniešus cīņai ar klimata pārmaiņu radītajiem draudiem cilvēces nākotnei. “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ir kopīga vides organizāciju iniciatīva 8 Eiropas valstīs, kuras mērķis ir padziļināt jauniešu izpratni par klimata pārmaiņām un to, kā ar individuālām rīcībām iespējams sekmēt ilgtspējīgu un klimatam labvēlīgu attīstību, kā arī aicināt jauniešus iesaistīties “klimata spēlē” – kļūt par klimata aktīvistiem. Latviju šajā projektā pārstāv Latvijas Dabas fonds.

Par projektu "Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!"

Projekts “GameON! Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt” (“Game on! Don’t let climate change end the game”) ir 10 partneru 8 Eiropas valstīs veidota iniciatīva jaunatnes aktivizēšanai cīņā ar klimata izmaiņu radītajiem draudiem cilvēces nākotnei. Projektu līdzfinansē ES DEAR (Development Education and Awareness Raising (DEAR) programma.