Notiks klimata pārmaiņām veltīta mākslas akcija “Nebūs labi”

17.10.2023

Latvijas Dabas fonda kampaņas “GAME ON: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt” ietvaros 19. oktobrī Rīgā pie Klimata un enerģētikas ministrijas, Saeimas ēkas un Esplanādē norisināsies mākslas akcija “Nebūs labi”. Audiovizuālā performance, kuras autori ir māksliniece, scenogrāfe Ieva Stalšene un Kristiāns Brekte kopā ar mākslinieku apvienību +K+M+B ir veidota, lai pievērstu iedzīvotāju un valdības uzmanību klimata krīzes realitātei un tās ietekmēm arī uz mūsu valsts kultūru, bioloģisko daudzveidību, tautsaimniecību, drošību.

Projekta “GAME ON: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt” veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka tikai 16% Latvijas iedzīvotāju ierindo klimata pārmaiņas starp nozīmīgākajiem izaicinājumiem, ar ko šobrīd saskaras cilvēce, turklāt šis skaits pēdējo divu gadu laikā turpina samazināties. Kaut gan Baltijas reģionā globālo klimata pārmaiņu sekas nav vēl tik acīmredzamas kā citās zemēs, ilgtermiņa dati rāda, ka klimata un dabas daudzveidības krīze notiek arī pie mums.

“Aptaujātie ir vienisprātis, ka klimata pārmaiņu mazināšanai ir jārīkojas visos līmeņos, sākot ar valdības rīcību un likumdošanu, beidzot ar izglītību un kultūru. Tajā pašā laikā vērojams, ka 2023. gadā cilvēki jūtas mazāk optimistiski par izredzēm apturēt klimata pārmaiņas. Nevar nepamanīt arī to, ka klimata krīzes nozīme šobrīd publiskajā telpā dažkārt tiek apzināti mazināta. Arī klimata pārmaiņu noliegšana lēmumu pieņēmēju aprindās apdraud klimata rīcības. Tikai vērienīgas, sistēmas līmeņa izmaiņas, inovācijas un laikmetīgi, dabā balstīti risinājumi dotu vēlamos rezultātus klimata pārmaiņu mazināšanā un mūsu spējā tām pielāgoties. Taču to ieviešanai ir nepieciešama vienota vīzija, skaidri un ambiciozi klimata mērķi, kā arī kvalitatīvs regulējums, kurā precīzi definēti klimatneitralitātes mērķu sasniegšanas mehānismi,” uzsver Baiba Vitajevska-Baltvilka, Latvijas Dabas fonda vides politikas eksperte.

Kultūrai un mākslai ir liels potenciāls klimata jautājumu izgaismošanā. Tāpēc par nozīmīgu kampaņas elementu kļūs scenogrāfes Ievas Stalšenes un mākslinieku apvienības “+K+M+B” (Kristians Brekte, Modris Svilāns, Māris Butlers) audiovizuālā performance “Nebūs labi”. Tās pamatā ir mākslinieku radošās pārdomas par to, kā klimata pārmaiņu ietekmē tuvāko desmitgažu laikā mainīsies Latvijas nacionālā lepnuma - Dziesmu un deju svētku - tradīcija un norise.

“Iepazīstoties ar datos balstītām prognozēm par klimata pārmaiņu sekām, mēs ar kolēģiem izvēlējāmies aktualizēt klimata krīzes jautājumu tieši caur latviešu tradicionālo kultūru, kas vienmēr ir balstījusies uz cilvēka un dabas harmonisku līdzās pastāvēšanu un mijiedarbību, darbībām, kur dabas parādības un cilvēks iet roku rokā. Dziesmu un deju svētki ir šo tradīciju un principu kulminācija arī mūsdienās, tāpēc savu performanci izvēlējāmies balstīt uz to. Esam pārliecināti, ka visiem, kam rūp Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšana, vispirms jārūpējas par dabas saglabāšanu,” stāsta māksliniece Ieva Stalšene.

Performances vizuālais tēls tiks veidots caur kostīmu, scenogrāfiju un dejas elementiem hiperbolizējot potenciāli baiso nākotnes scenāriju. Savukārt mākslinieku apvienība +K+M+B, izmantojot tautā atpazīstamus poētiskos tekstus, modulāros sintezatorus un latviešu tautas tradicionālos instrumentus, radīs īpašu skaņdarbu, kas trokšņu mūzikas žanrā radīs atsmofēru, kur pazīstamais un līksmais, kļūs baiss un nezināms. Performancē apvienības dalībnieks, mākslinieks Kristians Brekte reāllaikā tekstuāli mijiedarbosies ar audiālo skaņdarbu.

Mākslas akcija norisināsies trīs vietās Rīgā:

plkst. 11:00 pie LR Klimata un enerģētikas ministrijas (Maskavas iela 165)
plkst. 14:00 pie LR Saeimas ēkas (Jēkaba ielas un Torņa ielas krustojumā)
plkst. 17:00 Esplanādē (Reimersa iela 1 pie J. Raiņa pieminekļa)

Uz mākslas akciju aicinām visus interesentus, klimata aktīvistus, kā arī lēmumu pieņēmējus.

***
Projekts “Game On: Neļausim klimata pārmaiņām uzvarēt!” ir iniciatīva, kuru ir veidojuši 10 partneri 8 Eiropas valstīs. Latvijas Dabas fonda sabiedrotais šajā iniciatīvā ir Latvijas Mākslas akadēmija. Projektu līdzfinansē ES DEAR (Development Education and Awareness Raising) programma.