Kas sagaidāms jaunajā Rīgas pilsētas pļavu sezonā

14.05.2024

Latvijas Dabas fonds (LDF) sadarbībā ar Rīgas domi un apkaimju biedrībām jau ceturto gadu veido pilsētas pļavas – savvaļas augu oāzes dabas daudzveidības saglabāšanai. Šogad jaunas pilsētas pļavas tiks veidotas septiņās vietās Rīgā – Grīziņkalna parkā, Lucavsalā un Juglā pie Umurgas ielas, kā arī teritorijās Mirdzas Ķempes ielā, pie Rumbulas un Velnezera peldvietām un Lielvārdes ielā pie 84. vidusskolas. Savukārt 3. augustā Rīgā norisināsies otrais LDF Pļavas festivāls, kas veltīts Latvijas vērtīgajām, taču izzūdošajām dzīvotnēm – dabiskajām pļavām.

LDF pilsētas pļavu projekta eksperte Rūta Sniedze-Kretalova stāsta: “Šobrīd Šarlotes ielas, Rīgas Zoodārza un vairākas citas pilsētas pļavas rotā vieni no pirmajiem pļavu  augiem – gaiļbiksītes. Tāpat pilsētas pļavu teritorijās sāk ziedēt velnarutku grābeklītes, birztalu veronikas un citi agrie augi. Pilsētas pļavās līdz maija beigām tiks veikta agrā pļaušana, jo visātrāk izaug dažādas ekspansīvas sugas – graudzāles, pienenes. Ja vasarā būs normāls nokrišņu režīms, jūnijā, jūlijā izaugs atāls un mūs priecēs sētie augi – pīpenes, ilzītes, savvaļas burkāni, pļavas plostbārži, vēršmēles un vēl daudz, jo daudz citu sugu. Ja agrā pļauja netiktu veikta, uz Jāņiem pilsētas pļavas jau klātu nodzeltējusi graudzāļu “jūra”, bet sētie augi izstīdzētu un tiktu novājināti. Tāpēc aicinām rīdziniekus neuztraukties par to, ka pilsētas pļavās drīzumā parādās pļaujmašīnas – tas ir nepieciešams!”

Birztalu veronika Rīgas pilsētas pļavās.

Ķāpēc pilsētas pļavas ir būtiskas? Samazinoties dabisko pļavu platībām kopum, pieaug urbāno teritoriju loma dabas daudzveidības saglabāšanā – tās kļūst par vietējo savvaļas augu patvēruma vietām. Pilsētas pļavas arī bagātina apkaimju zaļās zonas, piesaista apputeksnētājus, sniedz dabas iepazīšanas pieredzi iedzīvotājiem, kā arī nodrošina dažādus ekosistēmu pakalpojumus – ūdens attīrīšanu, gaisa uzlabošanu, temperatūras regulāciju un lietusūdens uztveršanu un attīrīšanu. LDF eksperti katrai pilsētas pļavai izstrādā apsaimniekošanas plānu un regulāri tās apseko. Šogad pilsētas pļavu tīklā ietvertas jau 42 teritorijas dažādās vietās Rīgā un tās redzamas interaktīvajā kartē.

Šajā sezonā teritorijās pie Lielvārdes ielā pretim 84. vidusskolai un Juglā pie Umurgas ielas, Strazdupītes pļavas otrajā daļā pilsētas pļavas veidos, vasarā pārnesot sugām bagātu zāli. Savukārt 3. augustā Rīgā norisināsies otrais LDF Pļavas festivāls, kas veltīts Latvijas dabiskajām pļavām. LDF Pļavas festivāla mērķis ir tuvināt cilvēkus savvaļai, atjaunot zudušo saikni ar dabu, kopā ar ekspertiem iepazīstot dabas norises un visu, ko sniedz dabiskās pļavas un citas ekosistēmas.

Gaiļbiksīte Šarlotes ielas pļavā.

Lai tuvāk iepazītu augus pilsētas pļavās, šogad LDF turpinās uzstādīt informācijas stendus ar precīziem botāniskajiem augu zīmējumiem, kas sastopami konkrētajā pilsētas pļavā. Šogad šādu stendu skaits sasniegs jau 15 un tie redzami pļavā pie 45. vidusskolas, Purvciema pļavā un citur Rīgā. Savukārt rudenī notiks piecas pilsētas pļavu sēšanas talkas – tajās tiks iesētas šajā vasarā ievāktās pļavas augu sēklas. Savvaļas augu sēklu vākšanā aicināts piedalīties ikviens – tas ir lielisks un aizraujošs veids kā sniegt ieguldījumu dabas daudzveidības atjaunošanā!

Pilsētas pļavas tiek veidotas LDF projektā urbanLIFEcircles ar mērķi saglabāt, pilnveidot un ilgtspējīgi apsaimniekot zaļo infrastruktūru pilsētās, palielināt bioloģisko daudzveidību, atjaunot un uzlabot ekosistēmu savienojamību un veselību, kā arī sniegt iedzīvotājiem jaunas atpūtas zonas. Projektu “urbanLIFEcircles” īsteno Latvijas Dabas fonds sadarbībā ar Rīgas valstpilsētas pašvaldību, Tartu pilsētas pašvaldību un Orhūsas pilsētas pašvaldību, kā arī vairākiem partneriem no Igaunijas. Projektu urbanLIFEcircles finansē ES LIFE programma un Valsts reģionālās attīstības aģentūra. Projekts norisināsies līdz 2027. gadam.