Rīgas Zooloģiskajā dārzā top unikāla pilsētas pļava

09.09.2021

Svētdien, 12. septembrī, plkst. 13.00 Rīgas Zooloģiskajā dārzā notiks projekta “Pilsētas pļavas” pirmā pļavas ierīkošanas talka, kurā piedalīsies Rīgas mērs Mārtiņš Staķis, Rīgas Zoodārza valdes priekšsēdētājs Jānis Rudzītis un Inga Račinska, Latvijas Dabas fonda padomes locekle. Ar šo pasākumu tiks atklāta projekta “Pilsētas pļavas” talku sezona, kas visu rudeni noritēs 20 Rīgas vietās, sadarbojoties ar apkaimju biedrībām un vietējiem iedzīvotājiem. Projekta mērķis ir veidot ziedošas un daudzveidīgas pļavas pilsētvidē, tā bagātinot pilsētas bioloģisko daudzveidību un iepazīstinot iedzīvotājus ar pļavu kā ekosistēmu. Zoodārza pļava citu plānoto pilsētas pļavu vidū izceļas ar to, ka tās izveide notiek vietā, kur pļava iepriekš nav bijusi un tajā tiek izmantotas dažādas inovatīvas metodes, tāpēc šo pļavu var dēvēt par unikālu dabas atjaunošanas eksperimentu.

Pļavai atvēlētā teritorija Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā atrodas pie Latvijas abinieku un rāpuļu mājā izvietotās kameņu ekspozīcijas un parādīs dabisko pļavu daudzveidību, jo tajā apvienosies augi no dažādiem pļavu biotopiem. Lai to panāktu, izmantotas gan tradicionālas, gan inovatīvas dabisko zālāju atjaunošanas metodes. Jaunizveidojamā zālāja zemāko slāni veido no Vītiņu pļavām pie Liepājas pārnesta dabiskā zālāja velēna ar daudzveidīgu augu sugu sastāvu. Savukārt zālāja augstākajā daļā izkliedēta augsne no aizsargājamo ainavu apvidus Ziemeļgauja Valkas novadā, kas satur bagātīgu īpaši aizsargājamo biotopu sēklu banku. Šie sagatavošanās darbi tika veikti jau augustā, bet talkas laikā Zoodārza pļavā tiks iesēts sausām pļavām raksturīgais sugu maisījums. Darbi pie pļavas izveides turpināsies arī pēc talkas, Latvijas Dabas fondam kopīgi ar Zoodārzu uzraugot pļavas veidošanos, veicot uzturēšanas darbus un veidojot informatīvu ekspozīciju par pļavas augiem. Pirmā pļavas augu ziedēšana būs vērojama jau nākamajā vasarā, bet kopumā pļava kā ekosistēma veidojas daudzu gadu garumā, līdz ar to Zoodārza apmeklētājiem būs iespēja sekot līdzi šim dabas procesam un priecāties par tādiem augiem kā Sibīrijas skalbes, lielziedu vīgriezes, ārstniecības pātaines, spradzenes, pļavas bitenes, vītolu staģes, krastkaņepes, pļavas vilkmēles un citiem.

Dabiskā pļava - šai ekosistēmai līdzīgu vidi plānots veidot arī Rīgas Zoodārzā.

Inga Račinska, Latvijas Dabas fonda padomes locekle un GrassLIFE projekta vadītāja saka: “Pilsētas pļavu iniciatīva ir īpaši būtiska un aktuāla šajā laikā, kad ekosistēmu un dabas daudzveidības krīze pasaulē ir sasniegusi kritisko punktu. Dabiskās pļavas ir mūsu identitātes daļa, un to saglabāšana ir veids, kā palīdzam gan dabai gan cilvēkam. Mēs esam gandarīti, ka esam atraduši tik atsaucīgus partnerus kā Rīgas dome, Zooloģiskais dārzs un Rīgas apkaimju biedrības. Ceru, ka kopīgi izveidosim daudzas skaistas dabas daudzveidības saliņas, kas bagātinās pilsētvidi.”

“Pilsēta nav tikai mūra ēkas un ielas. Cilvēkiem draudzīgā un dzīvesprieka piepildītā pilsētvidē ir arī zaļās zonas, rekreācijas un atpūtas vietas. Rīga, pievienojoties Latvijas Dabas fonda projektam, atbalsta īstu lauku pļavu ienākšanu pilsētvidē. Tas dod iespēju rīdziniekiem ieraudzīt dabisko pļavu savā ikdienas dzīvesvidē, kā arī pašiem piedalīties šo zaļo zonu uzturēšanā. Šī iniciatīva, līdzīgi kā daudzas citas, Rīgā sākas ar pašu apkaimju iedzīvotāju aktivitāti un vēlmi līdzdarboties savas apkārtnes labiekārtošanā!” – tā uzsver Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Jānis Rudzītis, Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza valdes priekšsēdētājs: “Tāpat kā Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs katram asociējas ar Mežaparka ainavu un priedēm, dzīvnieku daudzveidība neatraujami saistīta ar augu daudzveidību, tāpēc zoodārza iesaistīšanās “Pilsētas pļavu” projektā ir likumsakarīga. Galvenais iemesls neskaitāmu dzīvnieku sugu izzušanai ir piemērotas dzīves vides iznīcināšana un tas ir simboliski, ka viens no apdraudētākajiem biotopiem nu atradis vietu Zooloģiskajā dārzā”.

Šoruden pilsētas pļavu ierīkošana sadarbībā ar apkaimju biedrībām un vietējiem iedzīvotājiem turpināsies 20 teritorijās Rīgas apkaimēs (http://bit.ly/pilsetas_plavas_karte), kurās Latvijas Dabas fonda ekspertu vadītā notiks zālāju dabiskošanas talkas, izmantojot dabisko pļavu sugu sēklu piesēšanu. Šīm teritorijām Latvijas Dabas fonda eksperti arī sagatavos apsaimniekošanas plānu un sekos līdzi izmaiņām zālāju sugu sastāvā, lai izvērtētu pilsētas pļavu veidošanas sekmes un papildinātu zināšanu bāzi par savvaļas augu ieviešanu pilsētvidē.

Projekts tiek īstenots Sabiedrības integrācijas fonda finansētā projekta "Dabas interešu aizstāvība Latvijas Dabas fonda darbības ietvaros" sadarbībā ar projektu GrassLIFE, ko finansē ES LIFE programma.